Horizons and Beyond

Už delší dobu se chystám napsat článek, jenže pořád nejsem schopen uceleně sjednotit myšlenky. Po několika týdnech snad uzrál čas natolik, že následující text bude aspoň trochu srozumitelný, protože má přinést náhled na to, co se mi honí hlavou při úvahách na téma “co dál”. Doporučuji se pohodlně usadit, neb text se asi trochu natáhne a aby to nebyla taková nuda, proložím článek třemi novými promo kartami.

Covert Missions po opakovaných odkladech snad konečně opravdu dorazí v březnu se zpožděním tuším půl roku. Jak už všichni víme, jedná se o poslední oficiální set. V Čechách rovněž proběhl poslední oficiální turnaj – Grand Championship v Ostravě. Wild Horizons, na které se odkazuje i název tohoto článku, je sice oznámený, nicméně po velké famfáře se po Wild Horizons slehla zem a je velkou otázkou v jaké formě a zda vůbec dorazí (o tom, že ho bude v nejlepším případě natištěno málo ale nepochybuje asi nikdo).

Vzhledem k tomu, že promo karty na sezonu 4 jsou připravené, tak se logicky objevil problém – co s pravidelnými promo kartami pro sezonu 5. Navíc s koncem oficiální podpory se, alespoň pro mě, objevily i další otázky. Dostupnost boosterů, formát turnajových pravidel nebo i dlouhodobý koncept cen na turnaje. Původně oznámená community committee se totiž odmlčela, navíc pokud je mi známo uvnitř poměrně zásadně probíhá rozpor na co se orientovat a prozatím vítězí názor, že je potřeba vytvářet nové karty spíše než herní podporu, což je přesně opak mého vlastního přesvědčení, protože věřím, že karet je dost, zato turnajových formátů a podpora organizovaného hraní vázne.

V následujícím čtvrt roce, kdy bude probíhat sezona 4, bych proto rád změnil několik věcí ohledně organizace pražské herní scény z mojí strany. Prvně tento blog by měl projít největší obměnou obsahu od svého založení. Měl by sloužit do budoucna jako centrální hub pro oficiální informace ohledně organizace komunity v ČR. Spolu s tím se mění i název webu na “The Guild”, což je vyjma odkazu na bounty hunter gildu z Mandaloriana i tematický návrat k základům, na kterých bylo postaveno sbírání promo karet. Na webu by se mělo nacházet především vše pro turnajové hraní – tj. pravidla pro aktuální i nové turnajové formáty, které se budou v Praze hrát, aktuální verze holocron dokumentů pro oficiální i neoficiální formáty, kontakty na jednotlivé komunity, které se v ČR nacházejí a budou mít zájem o zvěřejnění kontaktů. Sekce s decky by měla obsahovat základní decklisty pro nové formáty. Nakonec bych velmi rád s nějakou rozumnou frekvencí (třeba 1x za 2 týdny) zvěřejňoval různé články na téma star wars destiny. Ať už se jedná o pohled na metu, rozhovory s některými hráči nebo cokoliv jiného, co bude stát za zmínku.

Reorganizací bude muset projít také Aréna jako taková, protože pravidelné vydávání promo charakterů si aktuálně neumím představit jako dlouhodobě udržitelné. Místo toho se koncept Arény rozdělí na dvě oblasti.

Turnajové hraní

První z nich bude podpora turnajového hraní. Sezony budou po skončení té 4. z nich pokračovat dál, nicméně bez zápisného. Jejich délka nebude navázána na vydání nového setu, místo toho se bude jednat o pravidelné časové období buď v délce 3 nebo 4 měsíců. Konkrétní detaily včetně způsobu bodů si musím ještě promyslet, nicméně koncepčně by se mělo jednat o způsob, jak sledovat po delší dobu výsledky hráčů a nejlepšího za danou sezonu odměnit foilem, včetně obligatorního battlefieldu pro všechny zúčastněné. Vzhledem k absenci zápisného se nicméně nebude jednat o způsob jak sbírat promo karty, ale čistě jen o způsob bodování herních výkonů hráčů.

Kromě bodování musí ale vzniknout i dlouhodobě udržitelný koncept podpory pro turnaje. Hraní o peníze je hodně nepopulární nápad a na druhou stranu hraní o nic zase není motivační. Vzhledem k tomu, že se celkem dobře ujaly Arena kity, bude podobný koncept pokračovat dále, nicméně do Arena kitů bude potřeba sáhnout a změnit jejich podobu (opět, a ano chápu, že to může být otravné, když se podoba odměn za turnaje neustále mění). Vzhledem k tomu, že čekám velký útlum zájmu o boostery, tak naroste velikost turnajového kitu. Je totiž i otázka, jak často turnaje bude možné dělat. Kit by měl mít hodnotu okolo 50,- kč za hráče, což by mělo umožnit nasadit prakticky výhradně proma za turnaje ve foilech. Opět si budu muset konkrétní podobu nechat projít hlavou, jsem spíše zastánce prize wall (jako byla např. na Galactic Qualifiers), kterou by bylo možné postupně rozšiřovat. Existovat by i nadále měli komiksová, klasická i black/white proma.

Podobně jako byl Legacy turnaj s Marou Jade, tak by měl i nadále existovat v počtu 1x nebo 2x ročně obdoba “Store Championship”. Oproti turnajům a prize wall zmíněné výše je rozdíl v tom, že toto je asi skutečně jediný způsob, jak na turnaj dostat věci jako album na karty nebo podložky na hraní. Tematicky by tyto turnaje měly být odlišné také v tom, že na nich najdou uplatnění fan made karty, právě jako byla Mara Jade, ať už se jedná o postavy z Mandaloriana, Knights of the Old Republic nebo knížek.

Pro všechno zmíněné výše nicméně platí, že se jedná o podporu na principu nákladových cen. Tj. turnajové kity i odměny na turnaje dávám k hraní za ceny, jaké stojí je vyrobit a nechat dopravit do ČR (což je často poměrně zásadní položka). To zmiňuji kvůli následující kapitole.

Finanční podpora

Kromě výše zmíněné podpory pro turnaje jsem se rozhodl udělat ještě jeden krok. Výběr promo karet a některých dalších věcí (tematicky ke Star Wars Destiny) jako odměn za finanční podporu. Nejsnazší je dát příklad: za dar v ceně boosteru bude možné si vybrat např. exkluzivní foil. Doteď podobnou funkci plnily komiksová proma, nicméně myslím si, že pokud je někdo ochotný podpořit existenci tohoto projektu i více penězi, než kolik odpovídá náklad na odměnu, kterou za to dostane, tak by tomu měla odpovídat odměna svojí kvalitou. Smyslem je najít způsob jak kompenzovat alespoň částečně tunu času a případné excesy s tískárnou / poštou a na druhou stranu nevytvářet tlak (finanční ani psychický)na hráče, protože ne každý má zájem ani možnosti se na něčem takovém podílet. Mezi tyto odměny bych rád zařadil věci, které jsou vidět při hraní hry jako foily, podložku, celý promo deck a nebo tokeny, nicméně nabídka by měla být poměrně dost omezená, jedná se jen o doplněk podpory pro komunitní hraní.

Tak to je pro dnešek vše, nyní bude bohužel následovat několik týdnů mojí absence, protože v první polovině března budu opět na služební cestě mimo Evropu. Nicméně zrovna to bude dobrá doba na postupné a pomalé přepracování webu.

Leave a comment