Kdo v srdcích žije, neumíra.

Uvodní citát od Hrubína asi vystihuje veškeré mé dojmy kolem článku o konci oficiální podpory pro Star Wars Destiny nejlépe. Ostatně, pokud by ho někdo z prapodivného důvodu nečetl, tak by měl začít tam, tj. https://www.fantasyflightgames.com/en/news/2020/1/14/the-saga-concludes/

Fakta, která víme

Asi není na škodu shrnout si fakta. Covert Missions jsou posledním setem, který půjde přes klasickou distribuci booster boxů. Uzavře se tím celý třetí blok. Vzhledem k tomu že každý set má řádově 160 karet, tak se karetní základna celé hry pohybuje řádově okolo 1.500 karet. Takže, ačkoliv nový produkt se pravděpodobně čekat nedá, tak karet již vyšlo hodně na to, aby se s nimi dalo zabavit na poměrně slušně dlouhou dobu.

Kromě Covert Missions bylo v článku nastíněn ještě set 10, nazvaný Wild Horizons. Podle komentářu Matta Hollanda a několika playtesterů, existuje set 10 celý včetně starterů. Nechce se mi věřit, že by opravdu kompletní 160ti kartový set skončil jako prize support, ale nechme se překvapit. Pointou totiž je, že set nebude distribuovaný v booster boxech, ale v rámci turnajového kitu Echoes of Destiny, který by měl spočívat v serii Trilogy sealed deck turnajů a odměnou pro každého účastníka by měla být po jedné kopii od každé karty a kostky z tohoto setu. Co není alespoň pro mě osobně jasné je, jestli bude sealed turnaj spočívat v tom, že se bude hrát s Wild Horizons a nebo budou Wild Horizons jako odměna a jedná se tedy o způsob jak prodat boostery z Convergence bloku.

Jedinou mojí obavou je, aby se kit dostal do ČR, což může selhat jak na nedostatečné distribuci (což je u FFG zvykem), tak na objednávce obchodu. Alespoň u té druhé možnosti mohu slíbit, že budu dělat vše proto, aby se kit nezapomněl objednat. Klíčové pak bude, pro kolik hráčů bude kit udělaný. Při podpoře 8 nebo 16 hráčů je schopná lokální komunita takový kit pravděpodobně vstřebat, u 32 hráčů už mám jisté obavy. Vzhledem k tomu, že se bude jednat o jednu z posledních možností, jak si hru zahrát na oficiálním turnaji a jedinou reálnou možnost jak se dostat k Wild Horizon, pevně doufám, že jádro komunity ještě bude držet, byla by škoda o něco takového přijít. I přes ukončení podpory je totiž dost pravděpodobně, že pokud nebude kit vyroben v nesmyslně velkém množství (a dá se čekat opak), tak že cena karet z něj bude zdaleka nejvyšší na druhotném trhu a pozdější pokusy karty sehnat budou drahé, což se potvrdilo již několikrát v minulosti v podobných situacích u jiných her. A navíc, série sealed turnajů zní jako poměrně dobrá zábava.

Z výše uvedeného vyplývá, že ačkoliv oznámení o konci podpory vyšlo nyní, je před námi ještě minimálně půl roku normálního hraní s Covert Missions a následně za předpokladu že se sežene Echoes of Destiny, tak dalších několik měsíců hraní s Wild Horizons, rok 2020 je tedy alespoň z rvní poloviny případně pokryt.

Pro a proti

Ačkoliv je ukončení hry jednoznačně negativním krokem, nese sebou i svá pozitiva. Nejsem zdaleka jediný, koho baví otevírání boosterů a zkoumání nových karet a vymýšlení nových balíků. A sypat si sůl do rány a rozepisovat se, o co vlastně ukončením podpory přijdeme, by bylo asi zbytečné. Takže teď k těm pozitivům (a není jich málo).

  1. Ukončení podpory je plánované. Musím zde připsat body FFG za to, že šli s pravdou ven dostatečně včas na to, aby si každý mohl vyvodit sám pro sebe důsledky. Plánované ukončení podpory hry může být impulzem pro lidi se s oficiální podporou hry rozloučit aniž by je mrzelo, že se nezúčastnili nikdy Worlds, případně Europeans pokud bude (nejspíš nikoliv) a případně si rozmyslet svoji investici do Covert Missions.
  2. Destiny byla poměrně “drahá sranda” a i za sebe můžu říci, že finanční tlak v situaci, kdy vyjdou dva sety v rozmezí 3-4 měsíců byl velmi nepříjemný. Pokud někdo sbírá karty nebo i jen hrál na turnajové úrovni, tak ukončení produkce je v tomto ohledu světlem na konci tunelu. Mít jistotu, že balík neodrotuje a hlavně že nebude za několik měsíců potřeba zas stavět jiný je z finančního hlediska poměrně uklidňující zjištění.
  3. Na základě předchozích zkušeností si s celkem vysokou jistotou dovolím tvrdit, že ceny karet nejpozději po vydání Echoes of Destiny znatelně klesnou. V dlouhodobém horizontu se to může změnit, (kostky totiž nejsou nesmrtelné navíc hra může být aktuální pokud se udrží v rámci komunitních aktualizaci nebo komunitně vydaných setů) a některé karty na ceně zase vyrůst, ale pokud někdo hodlá zkompletovat sbírku, teď bude správná příležitost.
  4. Předchozí dva body jsou poměrně dobrým předpokladem pro vstup casual hráčů. Nechci znít přehnaně optimisticky, ale znám lidi, pro které by dva body výše věci mohli znamenat, že si přijdou rádi zahrát, protože poměr cena / zábava bude výrazně na jiné úrovni.
  5. Hra má velmi dobrá pravidla a byla oblíbená mezi hráči. Oba faktory jsou základním předpokladem pro vznik komunitní platformy, která bude ve větší nebo menší míře oživovat hru. Minimálním měřítkem je aktualizace Holocron dokumentů, ale může dojít i na komunitně vydané sety karet. K tomu například došlo u Star Wars CCG, která měla poslední set vydaný 17 let po ukončení oficiální produkce. Určitou překážkou jsou samozřejmě kostky, ale nic není neřešitelné. Nepotřebných kostek je dost, další se dají sehnat na internetu bez potisku a výroba nálepek k potisku je asi to nejmenší (i když ne zadarmo).
  6. Hra má svojí online platformu – tj. Tabletop simulator. Ten je poměrně zásadním plus pro předchozí bod, protože umožňuje spojovat hráče z různých měst pokud by se komunita výrazně smrskla. Pokud nebude snadné se sejít v rozumném počtu pravidelně, pak intenzita živých turnajů klesne, ale vyplnit čas mezi tím bude možné alespoň online. I v TTS se dá uspořádat liga. Výhodou je pak možnost hrát karty, které hráč fyzicky nemá a tím snížit vliv stereotypu na pocit ze hry.

Kam směřuji já osobně

Není to tak dávno, co začala v Praze Arena, která má momentálně svoji třetí sezonu. Důvodem bylo faktické ukončení turnajové podpory v Praze (marně přemýšlím, kdy jsem naposledy viděl organized play turnajový kit). Vzhledem k tomu, že i přes klinickou smrt hry v snad všech ostatních prodejnách v Praze, jsou dodnes v Mephitu pravidelné turnaje, tak to považuji za důkaz, že je možné v turnajové podpoře hry pokračovat a hodlám s tím pokračovat do té doby dokud bude zájem. Sezona 4 tedy bude, na promo kartách intenzivně pracuji a rovnou sdílím několik z nich.

Za druhé, jak jsem avizoval, udělám vše pro to, aby se do Prahy dostal kit Echoes of Destiny. I po jeho vydání ale hodlám alespoň jednou do měsíce pořádat turnaje a v závislosti na počtu hráčů i případně Legacy turnaj jako byl poslední s Marou Jade. Aréna bude rovněž pokračovat i po sezoně 4 dál. Jednak budou ještě k dispozici karty z Wild Horizons, nicméně v tento moment bude mít smysl se vrátit i ke starším setům.

Co se samotného turnajového hraní týče, nabízí se následující formáty:

  • Standard: tj Legacy + Convergence blok, tak jak je známe.
  • Horizons Standard: po vydání Wild Horizons bude technicky standardem Convergence blok + Horizons. Pro reálné hraní tohoto formátu bude podmínkou faktická dostupnost tohoto setu v ČR, proto jej uvádím odděleně a upřímně čekám hraní v tomto formátu s mnohem menší frekvencí vzhledem k tomu, že pravděpodobně nebude jednoduché se k playsetu Wild Horizons dostat a navíc bude znamenat opravdu velký problém pro hráče, kteří by chtěli s hrou začít poté, co Echoes of Destiny skončí.
  • Infinite: reálné hraní klasického Infinite formátu je nesmysl, ale poměrně hratelně vypadá Infinite v úpravě 40/40 jednokarťák. Je pravděpodobné, že pokud vznikne komunitní platforma, vznikne právě k tomuto formátu Holocron dokument.
  • Block Limited: ve hře jsou tři bloky, tj. jedná se o tři různé formáty, ve kterých je možné hrát jen karty z daného bloku. Convergence block je prakticky to stejné co Trilogy formát, následně je ale stejným způsobem možné hrát Legacy Block a Awakenings Block, u těch je pak jediným problém jednak dostupnost starších karet a revize Holocron dokumentu pro daný blok.
  • Cube draft: velmi stručně řečeno, přinese se krabice s řádově pár set kartami (které je ale potřeba předem inteligentně zvolit a vybrat, nemůže jít o náhodný mix) a následně se karty draftují mezi hráči. S nadraftovanými decky se pak hraje turnaj. A jen pro upřesnění, nejedná se samozřejmě o způsob jak se zbavit nepotřebných karet – všechny karty se pak do boxu po turnaji vracejí a patří stále stejnému majiteli. I když se tedy jedná reálně o draft, tak není spojen s žádnými náklady pro zúčastněné. Vzhledem k tomu, že k účasti na turnaji není nic potřeba, jde i o dobrý formát pro nové hráče, nebo ty, kteří se ke hře po době vrátili.
  • Draft: v úvodní fázi samozřejmě nezajímavý formát, ale pokdu se hra nějakou dobu udrží a podaří se mi uschovat velmi levně boxy, pak se může po pár letech (pokud se komunita udrží) jednat o celkem slušnou zábavu.

Z nastíněných formátů je mým osobním cílem spustit Cube Draft, což je ale z logických důvodů také nejnáročnější formát na organizaci. Nicméně považuji jeho existenci za naprosto klíčovou pro případné udržení zájmu o hru a jedná se i o prostředek, jak ke hře přivést někoho nového. Jinak samozřejmě čekám, e se bude hrát Standard, vysokou šanci pak dávám i jednotlivým blokům nebo Infinite 40/40. Na toto téma vznikne i hlasování ve správný čas.

Kromě výše zmíněného, hodlám pokračovat v průběžné práci na promo kartách. Výzvou je samozřejmě vytvořit další karty do Legacy setu, kde by se kromě Mary Jade mohli objevit i další postavy na které víme, že již určitě nedojde (pokud nebudou ve Wild Horizons) – ať už se jedná o postavy z Legends nebo o Mandaloriana nebo Rise of Skywalker. V pracovních souborech momentálně dělám na promo kartách s Darth Revanem, který by měl být k dispozici stejně jako Mara Jade, o případně dalších kartách budu rozhodovat až poté, co budeme vědět, jak vypadají Wild Horizons. Ale nebráním se přípravě něčeho obdobného jako Two-Player starter set.

Poděkování na závěr

Poslední věcí, kterou chci zmínit v tomto článku, je dopad, kterou měl a má SW Destiny na můj osobní život. Protože kromě toho, že hra samozřejmě stojí nemálo času a financí, tak mi dala i dost skvělých zážitků (které se pojí především s výlety na zahraniční ale i mimopražské turnaje) a hlavně mi umožnila poznat nemálo skvělých lidí, kterých si dodnes ve vysoké míře vážím. Neberte prosím následující seznam jako kompletní výčet, ale chci tímto poděkovat hlavně Lukášovi, Vítkovi a Matějovi, se kterými mám spojeno pár výletů, ať už se jednalo o Europeans nebo Nationals v zahraničí. Uplynulé tři roky byly super a věřím, že nějaká ta sranda nás stále čeká, ať už bude spojená s Destiny nebo čímkoliv jiným.

Leave a comment