Like My Grandfather (B Villain) / CZ

Po kratší odmlce se opět vracím a protože vyjma nedávných errat se nic významného neděje, budu se opět věnovat některému ze současných balíků. Dnes se podívám blíže na mono-blue villain balík, což je archetyp, který se ve většině případů nejvíce liší složením základního týmu a zbytek balíku je většinou (snad s vyjímkou elitního Palpatina) víceméně stejný. Jako nejlepší současná mono-blue melee verze mi přijde eKylo + eDarth Vader, DA a proto se na ni v následujícím článku podívám blíže. Decklist je opět přístupný externě na StarWars Destiny DB: LINK a po zpětné od čtenářů přidávám i screen balíku níže.

Snímek obrazovky 2017-07-09 v 19.13.51

CHARACTERS:

Z hlediska postav se nabízí variant opravu hodně, pojďme se na ně podívat obecně. Již v době Awakening se hrály varianty s elitním Dooku, ten setrvává až do současnosti, i když místo Kylo Rena nebo Vadera se hraje obvykle s Asajj Ventress. A hned v úvodu musím říci, že toto složení týmu není špatné a decklist by se celkově moc nelišil. Další poměrně dobrou variantou je pak Dart Vader, Sith Lord a Royal Guard. I v tomto případě by balík byl podobný. Nicméně mnou zvolená kombinace má oproti výše zmíněným jednu podstatnou výhodu. Je konzistentní s vysokým zraněním. Samozřejmě toto musí být i něčím vykoupeno, a tím je absolutní nedostatek zdrojů. Darth Vader nemá žádnou resource stěnu, na Kylovi mnoho zdrojů padat nebude a ani zbytek kostek příliš zdroji neoplývá a není je ani do balíku přiliš jak dostat. Musíte s nimi tedy zacházet opatrně a chytře. Darth Vader sám o sobě umí vyvinout dostatečný tlak na protihráče i bez vybavení a Kylo Ren, ačkoliv není jeho kostka příliš dobrá, poskytuje poměrně slušný speciál a dostatek životů k ceně v bodech. Protihráč by se měl snad ve všech případech snažit zabít Vadera jako prvního, proto je Kylo Ren ten, kdo by měl dostat veškerý upgrade, který se Vám podaří dostat do hry. S celkovými 22ti životy je to trochu nahnuté, nicméně kvůli tomu jsou v balíku další karty.

UPGRADES AND SUPPORTS:

Jak již bylo řečeno, většina vybavení by měla automaticky jít na Kylo Rena. Pokud protihráč během hry změní cíl, pak je na zvážení, jestli nezačít hrát věci na Vadera, nicméně do té doby je to jednoznačné. Vzhledem k tomu, že zdrojů je opravdu málo, tak nechybí set schopností se Sith Holocrony. Konkrétně se jedná o Mind Probe, Force Throw a Force Illusion. Poslední sice šetří jen jeden bod, ale je velmi dobrá a enormně prodlouží životaschopnost potřebné postavy a jedná se o jedinou vyjímku, kterou má smysl hrát přímo na Vadera. Mind Probe je celkem obligatorní a Force Throw kromě defenzivního hraní nabízí i způsob jak vyhodnotit placené nebo modifikované 3 zranění na vašich kostkách. Obě schopnosti jsou navíc vyhodnotitelné přes vaše bojiště.

Kromě toho ale balík disponuje dvěma melee zbraněmi. Prvni je Vibroknife, který stojí dva zdroje a tím pádem je jako jedna z mála karet v balíku extrémně zranitelný na Imperial Inspection, ale umí obejít štíty a ostatní způsoby blokování zranění, což jej činí nepostradatelným ve všech ostatních případech, kdy protihráč Imperial Inspection nehraje. Druhým je Kylo Ren´s Lightsaber, který je obvykle potřeba zahrát přes Enrage nebo Rise Again vzhledem ke své ceně, ale jakmile se dostane na stůl, tak přináší další velmi nebezpečnou kostku s konzistentním zraněním. A to je vše, karty podpory balík žádné nevyužívá.

EVENTS:

Události zabírají poměrně hodně prostoru v balíku a to především proto, že se v nich vyskytuje větší množství triků, než jen standardní odstraňování kostek. Začnu od toho nejdražšího – Rise Again. Tato karta je poměrně klíčová pro modré elitní balíky, kde mají postavy víceméně málo živoů a velmi slabou obranu, jako je to v tomto případě. Kromě vyléčení o 5 životů navíc Rise Again umožňuje vytáhnout upgrade z odhozených karet do hry, což dále zvyšuje cenovou efektivitu balíku. Problém je ovšem ten, že Rise Again stojí sám o sobě 5 zdrojů a je tedy velmi málo pravděpodobné, že se vám jej podaří zahrát přímo. Proto balík disponuje další kartou, Premonitions. Při jejím prvním zahrání pod ni vložíte skrytě kartu z ruky a při druhém zahrání Premonitions smíte tuto “uschovanou” kartu zahrát zdarma. Rise Again je tím pádem očividný cíl, ale v podstatě jakýkoliv drahý upgrade je možné pod ni vložit také. Jen pozor na vzájemné kradení Premonitions mezi hráči v případě, že oba hrají modrou. Ke zdrojům si dále můžete dopomoci přes Enrage, který se ideálně páruje se světelným mečem.

Premonitions samy o sobě nejsou příliš konzistentní kartou. Aby se balík dostal k oběma kopiím alespoň ve slušné části her disponuje dvěmi Boundless Ambition a Trust Your Instincts. Obě karty Vám umožní olízat karty do ruky během svého kola, čímž efektivně změnšují velikost balíku a zvyšují vaši šanci získat to, co potřebujete. Upozorňuji jen na to, že Force Illusion jde ve své podstatě proti Premonitions a měla by se tedy používat až jako poslední záchrana.

Posledním trikem je pak No Mercy. Nemusím připomínat jeho dopad na hru a díky ní se potenciální zrnanění balíku v úvodním kole hry posouvá do úplně jiné roviny.

Posledních šest karet pak zbývá na odstraňování kostek. Kromě oblíbeného a klasického Feel Your Anger a Isolation uzavírá eventy Overconfidence. Doubt je možná lepší, ale nehodí se do No Mercy a navíc nepomáhá proti Palpatinovi ani Poeovi.

BATTLEFIELD:

Jednoznačně nejlepším bojišťem pro tento balík je Emeperor’s Throne Room. Díky Darth Vaderovi a Kylovi jste ho schopni využít i s holými postavami a kromě toho balík disponuje enormním množstvím kostek se special stěnou. Co se týče rychlosti, je balík někde na pomyslném středu mezi rychlými a pomalými balíky a tak v případě, že je meta plná Poea nebo něčeho jiného, co je velmi dobře schopné využít toto bojiště a ještě ho obsazovat rychleji, je lepší se mu vyhnout. V takovém případě se pak hodí Maz’s Castle, který zvyšuje konzistenci balíku a jeho schopnost se dostat k potřebným kartám (Holocron, Premonitions atd.). Volba je tedy spíše závislá na hráčí a prostředí, ve kterém hraje.

01_167_Emperors Throne Room

ZÁVĚREM:

Tento balík je poměrně hodně závislý jak na hodech, tak na lízání karet, nicméně alespoň s tím druhým dobře bojuje pomocí vhodných karet. Jedná se o hodně agresivní variantu mono-blue villain balíku a umí opravdu hodně překvapit svým potenciálem dávat zranění. Ve většině případů ovšem Darth Vader opravdu rychle umře a je pak potřeba skutečně dobře Kylo Rena vyzbrojit, jinak nemá šanci sám uspět. Nejedná se o úplně snadný balík na hraní, jelikož vyžaduje z hlediska taktiky velmi dobrý odhad kontextu situace. Má totiž poměrně hodně možností hry, ale jen velmi omezené množství toho, co se zdroji a dostupnými kartami dokáže udělat a je tedy potřeba nedělat chybná rozhodnutí během hry.

Co se síly týče, v ideální konstelaci je prakticky neporazitelný, ve většině ostatních případů ale vyžaduje důvtip a zkušenosti. Je ale velmi zábavný na hraní a jedná se o tematicky čistý sith villain balík, který můžu jen doporučit. Dá se velmi dobře očekávat, že balíku pomůže Force Speed, nejsem ale schopen jej konzistentně otestovat, protože se jedná o jedinou kartu, ke které v současnosti nemám přístup. Pokud bych jej měl zařadit do balíku, pak místo Trust Your Instincts.

V případě přeskládání na eDooku / eVentress variantu doporučuji vyzkoušet skladbu balíku tak jak je a změnit jen bojiště na Maz’s Castle, než budete dělat další zásahy do balíku.

Leave a comment