Spirit of Rebellion: první dojmy část 3.

Předchozí díly tohoto článku naleznete pod odkazy:

Spirit of Rebellion: první dojmy část 1.

Spirit of Rebellion: první dojmy část 2.

Konečně jsem se propracoval všemi kartami s kostkami a tak zůstávají na řadě již jen common a uncommon karty, které ačkoliv stojí velmi často v postranní veřejného zájmu, tak tvoří obvykle více než polovinu balíku a mají tedy na hru významný dopad. Protože velká část těchto karet příliš kvalitních není a vzhledem k jejich množství, zmíním níže jen některé z těch, které považuji zásadní pro stavbu balíků. Pokud budete mít pocit, že jsem některé důležité opomenul, můžete je zmínit v komentářích a vyjádřím k nim svůj názor.

VILLAIN RED (COMMAND):

Mezi zápornými červenými kartami se vyskytuje trio silných a zajímavých karet, ke kterým bych se rád vyjádřil blíže. První z nich je support Imperial Inspection. Supporty v Awakenings krom několika vyjímek stáli na pozadí zájmu protože byli pomalé, obvykle drahé a nebyli ani moc silné. To se s SoR výrazně mění a Imperial Inspection je toho důkazem. Support za 0 zdrojů, který nění potřeba aktivovat jelikož má after triigger efekt se spouští s hozením disrupt na některé z vašich kostek a po vyčerpání této karty vám umožní vrátit libovolný upgrade (tedy i váš) s cenou 2 nebo méně zpět do ruky majitele. Jedná se skutečně o jednu z klíčových karet pro kontrolní balík a výrazně omezuje některé dosud hrané balíky, které se spoléhaly především právě na upgrade s cenou 2 (jetpack, pistole aj.). Jediným problémem je nedostatek disrupt kostek v červené (s vyjímkou Krennica, Deathtroopera a Outpost) a tak je potřeba přimíchat buď modrou nebo žlutou, které nemají s touto stěnou problém.

We Have Them Now je další z nových karet, které velmi výrazně otáčejí průběh boje. Pro její zahrání je sice potřeba kontrolovat bojiště, ale umožní Vám otočit až 4 vaše kostky na libovolnou stěnu se zraněními a může tak vyústit v +/- 10 zranění. V balíku typu eKrennic + Deathtrooper se velmi často hraje v prvním kole a hned na úvod znamená 8 zranění, což může být pro řadu balíků likvidační. Poslední kartou je Lockdown. Červené villain balíky obvykle superrychlé nejsou a s obsazením bojiště můžou mít problém, tato karta je pak řešením. Kromě We Have Them Now benefitují z bojiště ještě Krennic a Dug In.

VILLAIN BLUE (FORCE)

U záporné modré se příliš mnoho dobrých karet neobjevilo. Rise Again stojí 5 bodů a léči unikátní modrou postavu o 5 životů a navíc vám umožní zahrát jeden upgrade z odhozených karet zdarma. To druhé je obzvlášť nebezpečné, protože může přivést ze záhrobí karty typu Mind Probe a Force Lightning. Pět bodů je sice hodně, ale jak balík s elitním Palpatinem tak balík s elitním Vaderem z Awakenings nehrají zas až tak drahé karty a je tedy možné zdroje na potřebné životy navíc nastřádat. V takovém případě totiž obvykle tato karta rozhoduje hru. Druhou kartou, kterou osobně považuji za nebezpečnou je Lightsaber Throw, který sice dává blokovatelné zranění, ale stále se jedná o zranění kartou z ruky a je potřeba s ním počítat. Nevýhodou této karty je ovšem skutečnost, že vystavujete své kostky se zraněním manipulaci o jedno kolo déle. Price of Failure je v kombinaci s Boundless Ambition a elitním Vaderem velmi nebezpečná záležitost, ale překvapí vás maximálně jednou za hru. Zbytek karet moc za zmínku nestojí, modrá dostala dvě manipulace kostek za 0 bodů, obě jsou ovšem až příliš situační (Anger a Manipulate).

VILLAIN YELLOW (ROGUE)

Záporná žlutá tradičně silnými kartami překypuje. Bait and Switch je v podstatě žlutý Force Strike, u některých postav vyloženě znamená, že vám skoro nezálěží na tom, co na kostce padne (např. Jango), navíc přes Ambush můžete vyhodnotit současně i modifikované stěny a osatní kostky. Druhou naprosto skvělou kartou je One-Quarter Portion, momentálně nejuniverzálnější odstraňování kostky ze hry. Stojí navíc jen jeden zdroj a u balíků se zaměřením na disrupt je nežádoucí efekt této karty, kdy dáte protihráči zdroj, obvykle irelevantní. Poslední kartou, kterou bych rád zmínil je Salvage Stand, který řadím na stejnou úroveň s Imperial Inspection. V současnosti není přiliš oblíbený a často jej v balíkách neuvidíte, nicméně podle mého názoru se jedná o jednu z nejlepších karet této sady a její dopad na protihráče je mnohem větší než si řada hráčů uvědomuje. V mnoha žlutých balícíh je stěn se zdroji přebytek a spuštění jejího efektu může velmi snadno zdecimovat protihráčovo kolo, nemluvě o balíkách, které potřebují zdroje na placené stěny.

I mezi ostatními žlutými kartami se objevují silné kusy, nicméně jsou orientovány na určitou strategii a nemá příliš smysl je rozebírat. Nakonec snad jen k Armor Plating, které mi přijdou výrazně horší než libovolné ostatní alternativy, které jsou ve hře dostupné.

HERO RED (COMMAND)

A dostávám se opět k hrdinům. Červená se těší velké popularitě a vzhledem k tomu, že předchozí edice obsahovala jednu z nejsilnějších karet ve hře – Its a Trap, tak očekávání jsou vysoká. Planetary Uprising je částečně naplňuje. Za dva zdroje nabízí alternativu ke zbrani, kdy garantuje každé kolo 2 zranění při splnění jedné podmínky, že dokážete vždy obsadit bojiště jako první. Efekt této karty je dramatický, objevuje se v nejlepším balíku současnosti (Poe/Maz) a právem. Zranění jsou nevyhnutelná a při okamžitém obsazení bojiště dvě kola po sobě často ukončuje hru protože se jim nelze nijak bránit. Červené střelecké balíky ještě potěší Rebel Assault, odstraňování kostek má totiž červená velmi málo, ale zbytek je pak již v podstatě o ničem. Friendly Fire má své využití, ovšem je vyloženě slabší než Deflect díky svojí ceně.

HERO BLUE (FORCE)

Modrá dostala poměrně velké množství zajímavých karet i přesto se zdá, že to není dost pro to, aby se usíídlila mezi nejlepšími balíky. Guard umožňuje odstraňovat větší množství kostek, nestojí zdroje a izolovaně sám o sobě je dokonalý. Problém ovšem je, že většina modrých postav má velmi cenné kostky a tak jediný dostupný levný cíl pro tuto kartu je Rey. Obdobným způsobem funguje Destiny, kde narážíme na stejný problém. Její největší nevýhodou je pak skutečnost, že s ní nejde přepisovat vybavení. Caution je opět velmi situační, Synchronicity je, ale skvělá a pravděpodobně nejlepší z nových modrých karet. Nakonec zbývá Your Eyes Can Deceive You, která je rovněž poměrně klíčová v modrých balících, ale štíty v současné době nemají přiliš velké uplatnění sami o sobě kvůli Vibroknife.

HERO YELLOW (ROGUE)

Obdobně jako u modré vypadá situace u žluté. Několik karet které vypadají na první pohled velmi dobře v praxi nefungují. Planned Explosion je jednou z nich, druhou pak Never Tell Me the Odds. První stojí příliš mnoho kostek a druhá zase zdrojů. K Jyn se vyloženě hodí Rebel umožňující cyklit některé nepříjemné karty (počínaje Second Chance a konče u Thermal Detonator). Za nejlepší považuji Loth-Cat and Mouse, která v (ne uplně všech) žlutých balících nabízí dostupný přistup k odstranění libovolné kostky a alespoň částečně tak vyvažuje He Does Not Like You. Zbytek karet působí elmi zvláštně, Long Con např. znamená mrtvý slot v balíku, Hold On nic moc neumožňuje, Double Dealing sám o sobě stojí zdroj takže je moc pomalý, Life Debt zabírá upgrade slot postavy atd.

NEUTRAL RED (COMMAND)

A dostávám se k neutrálním kartám, kde je potřeba vždy uvažovat nad kontextem zlých i hodných balíků. Suppression opět nabízí levný a dostupný způsob, jak odstraňovat kostky v červené a především pro hero balíky chyběl. Wingman zrychluje hru celočerveného dvou chrakaterového balíku (což je případ hlavně u hrdinů). Training je pak dobrý vylepšením na Deathtroopera a Rebel Commando a v určitých specifických případech může mít smysl u Tie Pilota. S Training se dále pojí combo přesouvání této karty pomocí Cargo Hold na jiné postavy. Zbytek karet nestojí ale podle mého názoru za řeč a tím tedy výčet končí.

NEUTRAL BLUE (FORCE)

Modrá nabízí hned trio odstraňování kostek. Decisive Blow je sice efektivní, ale stojí příliš mnoho a vyhodnocení melee kostky je obvykle také horší než její spot. Overconfidence je situační a její využití vyžaduje opatrnost jinak se může hodně nevyplatit. Poslední High Ground je dobrý, ale pouze za předpokladu, že dokážete hrát modrou velmi rychle.

Další zajímavou kartou jsou Premonitions. S její pomocí je možné dostat do hry některé extrémně drahé karty (logicky se nabízí Rise Again), na druhou stranu druhá kopie nemusí nikdy přijít a neúčelné “zabití” dvou karet z ruky je pak hodně restriktivní. Zajímavá situace navíc může nastat mezi dvěma modrými balíky, kdy pomocí vlastní Premonitions je možné spustit tu protihráčovu (a také nastražit past s Price of Failure). Force Illusion je zajímavou variací na štíty. Je schopností, takže jde seslat případně přes Holocron, stojí ale jen jeden zdroj. Při odhození blokuje obdržené zranění, musíte ale za každé zranění zahodit kartu z vrchu balíku. Její využití je trochu problematické, pokud nemáte dostatek karet, není možné ji použít, odhozené karty mohou být klíčové, neblokovatelné zranění iluzi obejde a nakonec zranění z více zdrojů se vyhodnocují jednotlivě a tak štít nemusí stačit. I tak je ale Iluze v současné situaci lepší než Armor Plating. Poslední zajímavou kartou je Meditate, který umí přeměnit některé kostky v naprosto skvělé (např. Holocron), pokud dáváte zranění přes special a nebo vás zajímá discard.

NEUTRAL YELLOW (ROGUE)

Ve žluté se skrývá nejlepší ne-kostkvá karta sady – Fast Hands. Nehodí se sice automaticky do každého žlutého balíku, ale jsou dokonalé tam, kde je možnost vyhodnocovat slušné stěny a nemáte mnoho modifikovaných kostek. Další klíčovou kartou je Sabotage, aktuálně jedna z velmi málo karet ve hře umožňujííc se zbavit Supports. Do třetice Friends in Low Places dávají zdarma možnost podívat se protihráči do ruky a zahodit z ní klíčový event pokud stojí 1 nebo méně. I zbytek žlutých karet není špatbný, ale opět je spíše jednostranně využitelný při hraní určitých strategií a nehodí se všude.

ALL GENERAL

Do této kategorie spadají všechny šedé karty a není jich příliš mnoho. Doubt a Confidence jsou obě zdarma a nabízejí možnost, jak se velmi limitovaně zbavit libovolné kostky a díky tomu jsou hodně situační a na některé kostky (např Palpatinovi) se nehodí vůbec. Doubt mi v tomto ohledu přijde o něco lepší. Mezi neutrálními kartami se již proslavil Ammo Belt jako způsob jak otrávit protihráči hru cyklením Second Chance. Ze zajímavých karet zbývají již jen New Orders, které umožňují dostat do hry klíčové bojiště pro váš balík nebo se naopak toho protihráčova zbavit.

A bojiště tvoří poslední skupinu karet. V SoR jich vyšlo 10 a valná většina z nich nabízí alternativu k “bezpečným” variantám pokud nejste schopni včas bojiště obsadit. Mezi takové patří Secluded Beach pro melee balík, Otoh Gunga pro mill, Ewok Village pro většinu villain balíků které postrádají štíty a Secret Facility pro kohokoliv. Na opačné straně spektra je pak Carbon-Freezing Chamber eliminující jednu character kostku v příštím kole ze hry (právě kombinace s vícenásobným obsazením přes New Orders / Outpost / Ascension Gun z tohoto bojiště dělá monstrum). Do podobného spektra pak patří War-Torn Streets pro mill balíky. Nakonec přidávám můj oblíbený Maz´s Castle výrazně zlepšující náhodu při lízání karet.

02155

ZÁVĚREM:

Díky výraznému zvýšení počtu karet, došlo hlavně k tomu, že nadpoloviční část z toho, co by dříve bylo dobré a hrálo by se, se již nově hrát nebude, protože na takové karty není dostatek prostoru při skladbě balíku. Toto především platí pro karty odstraňující kostky, kde např. modro/žluté balíky mají těchto karet nadbytek. Optimalizace by se díky tomu mohla dočkat i cenová křivka některých balíků, protože je výrazně více levných karet, které jsou využitelné. V celkové skladbě balíků ovšem není možné očekávat, že by se poměr karet s kostkou a bez ní nějak dramaticky změnil.

S jednou jedinou vyjímkou (Fast Hands) také nedošlo k tomu, že by se objevili karty výrazně měnící hru a nebo tvořící stěžejní část balíku od kterého by se balík odvíjel. Takový potenciál vyjma Fast Hands měla jen Imperial inspection, která se ovšem ukázala jako nepříliš vhodná hlavně díky chybějícím červeným disrupt stěnám. Z tohoto pohledu považuji SoR za vyloženě slabší než Awakenings a nebýt Fast Hands, nebylo by moc ani co vymýšlet.

Leave a comment